Tamboerkorps

Tamboerkorps St. Cecilia Zegge is opgericht november-1957. De afgelopen 65+ jaren heeft het korps zich altijd in stijgende lijn ontwikkeld en mag het zich één van de betere tamboerkorpsen van het land noemen. Het korps is regelmatig te vinden op concoursen, wat garantie geeft voor het hoogstaande niveau, en heeft het korps in 2005-2009-2013-2017 en 2022 gouden medaille behaald op het toonaangevende Wereld Muziek Concours te Kerkraden, ook in 1981 nam het korps deel aan hetzelfde WMC met een 2e prijs als resultaat.

Het korps behaalde in 1978-2000-2023 de hoogste landstitel voor de Mars-Wedstrijden om de Nederlandse Kampioens titels.

Het Korps is te boeken voor optredens, denk aan parades- taptoes- serenades- concerten, in binnen en buitenland. Voor meer informatie neem contact op via optredens@tamboers.nl.

Weetje:
Er is een verschil tussen slagwerkkorpsen als Tamboerkops en Drumband – traditioneel (jaren 50) deden ze het zelfde, het bespelen van scherpe-doffe-tenor en overslag trommels vooral als aanvulling op Harmonieën en Fanfares. Het latere verschil:
* Tamboerkorps blijft bij de oorsprong op pure trommels als dove-scherpe-diep-overslag en mogelijk met pijpers en trompetten (St. Cecilia bespeelt enkel de trommels). In de jaren 90 wordt dit instrumentarium aangevuld met bongo’s, conga’s, timbales, rototoms, a go go bells, samba-whistle, maracas, vibraslap, guiro en castagnetten.
* Drumband gaat verder in ook melodisch instrumentarium als Lyra- Mallet- Xylofoon- Marimba wat kenmerkend is in Nederland.

 

Geschiedenis:

Slagwerk korpsen in Nederland ontstaan in de jaren 50 afgeleid van de Amerikaanse korpsen en met slagwerk muzikanten vnl. uittredend uit de blaasorkesten.
Niet het in 1957 opgerichte, toen nog Drumband St.Cecilia, dit waren een 20tal tieners die gewoon wilden trommelen, nog nooit een instrument aangeraakt en dus kartonnen dozen ombouwden om een bruiloft in 1956 op te fleuren. Voorzitter van de Harmonie zag zijn kans en lijfde de groep in en vond wat later de ex. Indiëganger Jan Verstraten (Harmonie lid) gewillig om van de groep iets te maken.

Onze persoonlijke Godfather Jan maakte er een succes story van haalde oud Roosendaalse Trommelaere Cees Keepers naar Zegge (gestart in 1965) wat 13 jaar later leidde naar het Nederlands Kampioenschep 1e devisie in 1978…. en de rest is geschiedenis…

 


Instructeur Corné Pas

Corné is sinds april 1999 instructeur bij Tamboerkorps St.Cecilia Zegge. Naast dat Corné de instructie van het A-korps verzorgt, leidt hij ook alle nieuwe leden op. Hierbij weet Corné ze de nodige techniek bij te brengen welke leidt via het landelijke Raamleerplan Slagwerkopleiding opgesteld door de LKCA leidend naar de landelijk erkende A-B-C-D opleidings diploma’s. Leerlingen stromen door naar het Tamboerkorps zodra ze hun B diploma hebben behaald.

LKCA: Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Een weetje: het zeer uitgebreide spectrum van slagwerk instrumenten!! vraagt om grote veelzijdigheid van iedere tamboer en een “gericht methodische en didactische aanpak” volgens het raamleerplan. Echt geen sinecure!!, een tamboer heeft talent!

Corné is ook werkzaam bij defensie als tambour-maître/instructeur bij het Fanfarekorps der Genie te Vught en heeft meerdere verenigingen in zijn instructeurs pakket. Verder met diverse functies binnen de landelijk overkoepelende KNMO bond.

Zoals vele muzikanten is Corné begonnen bij de dorpsfanfare waar hij zijn eerste slagwerklessen kreeg. Vervolgens heeft hij de muziekschool doorlopen voor de benodigde muziekdiploma’s. Het diploma docerend musicus heeft hij op het Brabants conservatorium behaald.

 


Tambour-maître Erik Pesman

In 2017 heeft Erik zijn debuut gemaakt als tambour-maître van het korps, hij is de opvolger van o.a. Berry Koevoets (2006-2017) Corne Pas (1999-2006) Paul Herman (1990-1999) en Cees Keepers (1965-1990). Erik maakte zijn debuut op het Wereld Muziek Concours 2017 nadat hij zes weken de tijd had gekregen om zich klaar te stomen voor de klus te Kerkrade- resulterend in goud- en heeft er inmiddels al vele straatoptredens opzitten en het korps geleid naar concoursen: 2x Wereld Muziek Concours Kerkrade – 2x Nederlandse Kampioenschappen – 3x Hamont Internationaal Concours.